Bruce Springsteen Ullevi 1985

13-åringen som blev turnéfotograf


1981 står jag, Janne Lundahl, i skivaffären med egna pengar i handen och ska köpa min allra första LP-skiva.
Kim Wild var mitt första val tills blicken fastnade hos en helt annan artist. På omslaget var ansiktet på en helt annan artist som fullständigt knockade mig.... "Darkness On The Edge Of Town" med Bruce Springsteen.
När jag kom hem satte jag mig vid vardagsrumsbordet, satte igång skivspelaren, la på pick-upen och ut dånade "Badlands".
Det var då, med Bruce i högtalaren, jag bestämde mig för att börja fotografera. I första hand musiker och band som jag själv gillade och Jerry Williams, Style och Kenneth and The Knutters blev det första jag lyckades föreviga.

Tio år senare, 1991, fick jag mitt första fotopass för Rocktåget med Tomas Ledin, Eva Dahlgren och Lisa Nilsson. Fotopasset gav mig möjligheten att komma allt närmare artisterna för att ta bilder. Några av bilderna är signerade efter brevväxling, som man gjorde på den tiden, med Lisa Nilsson. Marie Ledin blev såpass imponerad av en utav bilderna att hon beställde den till sitt kontor.

Drömmen att fotografera mannen vars ansikte prytt omslaget på min första LP-skiva, Bruce Springsteen, levde fortfarande. Jag hade sett flera av Bruce spelningar i Sverige, där Ullevi 1985 är ett minne för livet.
1999 förverkligades min dröm och jag fick äntligen fotografera min husgud.
Bilderna blev dessutom riktigt bra!

Tre år senare, 2002, fick jag syn på Bruce:s gitarrist Nils Lofgren i Kungsträdgården i Stockholm. Jag tog chansen att visa honom några av mina bilder från spelningarna 1999 och Nils blev imponerad. Jag erbjöd honom att ta de kopior han önskade och det slutade med att Nils hade en hel bunt i handen. Nils bad om mitt telefonnummer, vilket han fick. Då tänkte jag inte mer på det men blev väldigt glad när han ringde året efter. Nils frågade om han fick använda några av mina bilder till sin egen karriär och i slutet av samtalet kom frågan.
Frågan som nästan var för bra för att vara sann.
Frågan om jag ville fota Bruce och bandets turné i Norden.
Ni kan ju gissa vad jag svarade...

Jag har nu haft ynnesten att sen dess fotografera Bruce Springsteen and The E Street Band på samtliga av deras turnéer.